• Login
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Hoe ingewikkeld wordt het precies?

Als je goed in staat bent om aan een universiteit zogenaamde inleidingscolleges voor eerstejaars te volgen kun je ook onze trajecten aan. Daarbij verwachten we niet dat je al veel voorkennis hebt. Sterker nog: omdat de maatschappij in hoog tempo seculariseert leggen we zelfs dingen uit die dertig jaar geleden iedereen wist. Wat is de Drie-eenheid?  Wat was ook weer het verschil tussen katholicisme, protestantisme en de oosterse orthodoxie? Natuurlijk delen we onze modules zo in dat je die onderdelen ook kunt overslaan. Maar we bieden ze dus wel aan.

Wat wél van belang is, is dat je redelijk in staat bent je filosofische abstracties eigen te maken. Veel teksten die getuigen van religieuze ervaringen maken namelijk gebruik van het technische jargon van filosofen uit de klassieke oudheid en de middeleeuwen. Ook hier is geen voorkennis vereist, we leggen ook de absolute basis gewoon opnieuw uit, maar je moet er wel zin in hebben en de tijd voor nemen. 

Dat we streven naar een academisch niveau betekent overigens niet dat we ook een academisch oogmerk hebben. Weliswaar zijn we geen missiebureau, al is onze docent een katholieke priester. Toch gaan we er niet vanuit dat onze deelnemers allereerst een wetenschappelijke interesse hebben. Persoonlijke verdieping en een goede beheersing van de eigen culturele en levensbeschouwelijke wortels, dat is ongeveer ons doel. Op eigen houtje een mystieke tekst kunnen lezen en dat niet alleen mooi vinden, maar er ook nog iets van begrijpen. Een gesprek kunnen voeren over religieuze ervaringen zonder dat het gênant wordt. De levensbeschouwelijke fundamenten van onze samenleving leren begrijpen zonder allerlei wilde vooroordelen. Dat soort dingen stemmen ons tevreden.

top
© 2023 Sanctificium - School voor Mystieke Theologie - Powered by Maatos