• Login
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Een nieuw begin is het halve werk. Of zo.

Pater Hugo Beuker
  | 
9 september 2022

Eén van de meer irritante eigenschappen van het internet is dat het razendsnel verandert, nog sneller dan de wereld buiten op straat (en die gaat ook al veel te hard, naar mijn zin.) Zo kan het zijn dat je vertrouwde adressen er ineens totaal anders uitzien, of zelfs gewoon plotseling verdwenen zijn, letterlijk van de ene seconde op de andere. Ik heb er een hekel aan als dat gebeurt, en bedrijven en instellingen waarmee ik te schaften heb scoren bij mij geen punten als ze dit soort fratsen te vaak uithalen. En toch doen we er nu zelf ook aan mee. Knarsetandend, dat wel, maar toch. “School voor de Ziel” wordt “Sanctificium,” en alles ziet er anders uit.

Doe het fijn, doe Latijn

Voor diegenen van jullie die het nog niet geraden hadden: we ontkomen niet aan een Engelstalige tak, en dan is “School voor de Ziel” een uitgesproken onhandige naam. Omdat alles al een Engelse naam heeft en wij daar niet persé van gecharmeerd zijn doen wij fijn Latijn. Latijn is immers de enige wereldtaal die er ook op de lange termijn zeker toe zal blijven doen. Dan hoeven we tegen 2070, als de hele wereld op IJslands is overgestapt, onze naam niet in “Dulræn lærdómur” of iets dergelijks te veranderen.

De betekenis van “Sanctificium”

“Sanctificium” is een iets minder courant woord voor “heiligdom,” dat je eigenlijk in de praktijk alleen tegenkomt in Psalm 77 (78) waar het zegt: “Ædificavit Deus sanctificium suum in terra,” “God heeft zich op aarde een heiligdom gebouwd.” Dat is precies waar wij ons het meest mee bezig houden: niet God die als een denkbeeldig poppetje in de wolken alles (klungelig) zit te orkestreren, maar de Absolute die in ons innerlijk bij ons uitgenodigd wil zijn. Eigenlijk klinkt me zelfs dat nog te geitenwollensokkerig, maar het is tenminste heel precies geformuleerd, met alle puntjes op de i en alle komma’s daar waar ze horen. En dat moet als je andere mensen iets probeert te leren, anders raken ze in de war en worden ze pissig.

Daarom ook leek het mij handig nog iets duidelijker over te brengen dat wij redelijk rationeel en technisch te werk gaan en geen cursussen “praktische levitatie” of “stigmatiseren kun je zelf” geven. Vandaar “School voor mystieke theologie.” Dat is niet zozeer beter dan “School voor de Ziel,” maar wel preciezer.”

Goed, dit zou helder moeten zijn. Aan het werk!     

Artikel uit de categorie:
Algemeen

0 Reacties op "Een nieuw begin is het halve werk. Of zo."

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2023 Sanctificium - School voor Mystieke Theologie - Powered by Maatos